Плодовит художник, поет, глашатай на модерното изкуство, баща на руския футуризъм и

...
Плодовит художник, поет, глашатай на модерното изкуство, баща на руския футуризъм и
Коментари Харесай

За да слушаме музика се нуждаем от Време. Да видим рисунка е достатъчен миг ~ Давид БУРЛЮК

Плодовит художник, стихотворец, тръбач на модерното изкуство, татко на руския футуризъм и един от създателите на кубо-футуристичното движение във Франция и Германия (Der Blaue Reiter). Такъв е роденият в Русия Давид Давидович Бурлюк. От напълно ранна възраст той култивира интелектуални ползи, обезпечили почва на всичките му гении. Артистичното образование го води първо в Париж, Германия и назад в Русия, където приключва през 1913. Заедно с другари като Маяковски и Бенедикт Лившиц, Бурлюк е създател на най-забележителните хрумвания в съветското литературно придвижване от това време. През 1911 година той взе участие в първата галерия на “Синия конник " - придвижването на Василий Кандински. Сравняват стила му на изобразяване с този на Магрит и Де Кирико. Следвоенните събития в Русия го принуждават през 1922 година да емигрира в Ню Йорк през Япония и Канада. Творбите му са показани във Франция, Германия, Русия, Япония, Съединени американски щати, Марианските и Алеутските острови в Тихия океан.

 (1882 ~ 1967)

РАДИО-СТИЛ - Универсален лагер на радио-модернистите

АМЕРИКА ВЕЛИКАТА

Узряло е времето да оценим обстоятелството, че страната би трябвало да притежава ИЗКУСТВО адекватно на нейната големина. Велика Америка заслужава ВЕЛИКО НОВО ИЗКУСТВО. НОВОТО ИЗКУСТВО трябва да бъде владеене на всеки дом. Всеки постоянно би трябвало да гледа картините на великите си съвременници. Старото изкуство е толкоз интернационално, колкото историята. Неговите основи, неговите изводи - всеки симптом от поучително и обучително естество - принадлежат на всички.

ДНЕШНОТО ИЗКУСТВО

На дървото на Велика Америка порастват листа и цветя. Тънките влакна на техния мирис изпълват ноздрите на ангелите, които перят крила посред облаците от ВЧЕРА, ДНЕС И УТРЕ.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА СВЕТОВНИТЕ ЕСТЕТИКИ

Президентът на ЕСТЕТИКИТЕ на целия свят към този момент беше определен. Но той самият още не е известен за това. Може би това си ти - който четеш тези редове? Превъзходно хубав дворец е квалифициран за теб. Животът няма смисъл, в случай че живееш единствено поради котлетите и мършавите хонорари на материалната удача. Животът придобива смисъл тогава и единствено тогава, когато душата навлезе във опцията за ново изкуство.

ЖИВОТО-СПОМИНАНИЕ

Както в природата, по този начин и в живота, концепцията за формата дълготрайно е разрушавана от придвижването - Времето - самия развой на живота. Музиката разказва Времето през облици от тон. Рисуването не е нищо друго с изключение на оцветено Пространство. За да слушаме музика се нуждаем от Време. Да забележим рисунка е задоволителен момент.

ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ НА СКОРОСТТА

Трябва да упражняваме съзнанията си да виждаме нещата постепенно, а също и да виждаме повече.
Китайците виждат нещата по друга - по-бавна - канара от нашите високо “цивилизовани " художници.
Китайските художници виждат отчетливо всяко перо в крилото на летяща птица.

1926

Превод: Тодор Карастоянов

 Чаепитие

 Деревня летом, 1946

 Крестьянская пара с коровой и гусями

 Вид на воду (Деревенский пейзаж с озером), 1947

 Натюрморт с розами и фруктами, 1933

 Пейзаж в Нью Мехико, 1942

 Чаепитие с белой кошкой

 Обнаженная

 Стойка, 1946

 Пейзаж, 1921

 Прогулка в деревне, 1944

 Рыбак

 Черный конь

 Цветы у трепя

 Мальчик с девочкой, 1918

 Сани с лошадьми

 Портрет женщины

 Возвращение На Родину В Конном Экипаже

Източник:
Изображения: tanjand.livejournal.com, wikiart.org, pinterest.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР